G-CY3PYFEH4V
top of page
3557544_edited.jpg

SKÖTSEL

Fläckborttagning

Något universalmedel för fläckborttagning på alla typer utav sten finns inte. Orsakerna till fläckarna varierar, liksom stenen, varför medlet måste anpassas till fläckens art och stensort. Stensortens känslighet för fläckning varierar också. Granit är ett mycket tåligt material och behåller sin glans även om den utsätts för hårda slitagepåfrestningar. Marmor och kalksten är känsligare och där bör man tänka på att en polerad yta slår ifrån sig en del fläckar bättre än andra ytbearbetningar, men mattas å andra sidan av vissa ämnen.

I regel ökar svårigheten att avlägsna fläcken med dess ålder. Ju snabbare motåtgärder sätts in, desto större är chansen att resultatet ska bli gott. En vanlig missuppfattning är att sten ska tvättas med syra. Vanligen har dock syran mycket större verkan på stenen än på fläcken. Syror bör alltså om möjligt undvikas.

Skötsel bänkskivor: Tjänster

GRANIT

Granit är ett tåligt material. Det tål värme upp till 500 grader( dock ej värmechockar) och håller sin glans även om den utsätts för hårda slitagepåfrestningar och starka medel. I en del granitsorter kan det finnas små porer, speciellt i grovkorniga sorter. Detta är inget fel utan hör till granitens natur. De olika granittyperna tål bäst miljön i köket och alla slag av rengöringsmedel kan användas. Inte heller behöver man vara aktsam med sura ämnen eller kemikalier. Granit är också hårdare och därför mindre känsliga för repor.

granite-stones-62462_1920.jpg
Marble table

MARMOR OCH KALKSTEN

Vid skötsel av marmor och kalksten bör man tänka på att de är känsliga för syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel inomhus. Medel för avlägsnande av kalkbeläggningar, som exempelvis toalettrengöringsmedel är skadliga och orsakar frätskador. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra etc är också skadliga. Framför allt är polerade ytor känsliga där matta, etsade fläckar lätt uppstår.

SILESTONE

Fläck- Resistent

För din dagliga Silestone-rengöring, behöver du inte någon speciell produkt, men du bör undvika blekmedel eller kemiska produkter.

Silestone är en icke-porös yta och mycket motståndskraftig mot fläckar från kaffe, vin, citronsaft, olivolja, vinäger, makeup och många andra vardagliga produkter.

Även om Silestone tål höga temperaturer under kortare stunder varierar prestandan med avseende på olika faktorer som tjocklek, färg, plats osv. Därför är det inte rekommenderat att produkten utsätts för varaktig kontakt med värmekälla, och inte heller bör heta kastruller, stekpannor, fritöser osv. placeras på ytan.

Placera inte Silestone utomhus eller på platser med UV-strålning. Med åren kan färg och nyans hos Silestone-produkter mattas av effekterna från solens strålar.

Vi rekommenderar alltid att du placerar heta föremål ovanpå grytunderlägg. Resistens mot kemikalier

Hög resistens mot: syror, oljor, kaffe, vin, läsk osv.

Använd inte under några omständigheter: Fluorvätesyra, diklormetan, NaOH - kaustiksoda, färgborttagningsmedel.

marquina-classic.jpg
dekton-kitchen-laurent.jpg

DEKTON

​DEKTON är en ren och behaglig yta, med motståndskraft mot allt det där som vanligtvis sker i kök under år av användning. Ett ultrasofistikerat material för en intensiv vardag, kapabelt att skapa utrymmen som bidrar till att göra vardagsmatlagningen gemytlig, innan man sitter ner och njuter av måltiden i familjs och vänners lag.

  • Hög motståndskraft mot fläckar

  • Hög reptålighet

  • Maximal motståndskraft mot hetta och brand

  • Hög färgstabilitet

  • Hög motståndskraft mot UV-strålar

  • Utmärkt frost- och upptiningsbeständighet

  • Låg vattenabsorption

  • Eldfast material

  • Hög slitstyrka

BRICMATE

Tack vare att materialet är praktiskt taget utan porositet så är ytan mycket motståndskraftig, både mot fläckar som orsakas i hemmet och mot kemikalier. Bricmate är därför perfekt för användning som köksbänkar och arbetsytor, både inomhus och utomhus. För normal rengöring rekommenderar vi användning av Q-Action tillsammans med en mjuk rengöringssvamp. Om du inte har den här produkten är det bästa alternativet att använda vatten och neutral grönsåpa.
I en situation med aggressiva fläckar, antingen på grund av resistens mot normala rengöringsprodukter eller för att fläckarna suttit kvar under en tid utan att man rengjort dem, så rekommenderas det att man använder mer specifika produkter såsom: Rengöringsmedel med slipande partiklar eller lösningsmedel (såsom aceton eller universella lösningsmedel).

glanshammar silk.png
bottom of page